Wednesday, 5 November 2014

MINYAK MORHA - PENAWAR ALTERNATIF VIRUS KENCING TIKUS


Allahyarham Izwan Pilus dan Din Beramboi adalah selebriti tanah air meninggal dunia kerana dijangkiti virus kencing tikus atau leptospirosis. Sebenarnya kita sebelum ini jarang mendengar jangkitan sebegitu kerana ia jarang berlaku. Tetapi hakikatnya, penulis difahamkan yang ia bukanlah asing kepada penduduk negara ini. Dan siapa kata tikus kecil tak bahaya. Hei! Kecil-kecil kena air kencing dia pun kita dah boleh kritikal. Apa itu kencing tikus? Apa faktor? Tanda? Dan bagaimana langkah pencegahan?
Penyakit kencing tikus atau nama sainsnya Leptospirosis ialah penyakit berjangkit disebabkan bakteria Leptospira yang disebarkan melalui haiwan. Jika tidak dirawat segera, penyakit ini boleh merebak dan membawa maut. Pada mulanya, bakteria ini dikenal pasti datangnya dari tikus. Namun kini, banyak jenis haiwan boleh menjadi perumah bakteria ini, sama ada liar atau peliharaan. Haiwan dijangkiti ada kalanya menunjukkan tanda sakit, tetapi sekadar menjadi pembawa dan tidak memindahkan jangkitan. Secara umumnya bakteria Leptospira boleh menjangkiti anjing, tikus dan haiwan liar lain seperti rakun dan serigala.
Faktor risiko:
 • Melakukan pekerjaan yang terdedah kepada panas – Petani, penternak/peladang, pekerja rumah penyembelihan, doktor haiwan, pemotong kayu, pekerja system pembentungan, pesawah dan anggota tentera.
 • Aktiviti rekreasi dalam air seperti berenang, berkayak dan berbasikal di laluan denai di kawasan panas.
 • Terdedah kepada peralatan di rumah termasuk, binatang peliharaan seperti anjing, binatang peliharaan untuk disembelih, ruang perangkap air dan mengambil makanan yang telah digigit oleh binatang seperti tikus, tupai dan arnab.
 • Terdedah di tmpt yang banjir dimana air kencing tikus tercemar di dalamnya, apabila terkena kulit yang luka, masuk dalam mata, hidung atau mulut(terminum) virus akan menjangkiti.
Tanda/Gejala:
 • Masa pengeraman di antara 2 hingga 26 hari (anggaran 10 hari).
 • Bermula dengan demam, menggigil, sakit anggota tubuh dan sakit kepala.
 • Batuk tidak berkahak
 • Loya, muntah dan cirit-birit, sakit sendi, sakit tulang, sakit tekak dan sakit perut.
 • Radang selaput mata.
 • Pesakit mungkin mengalami sakit otot, pembesaran limpa atau hati, bengkak salur kelenjar, sakit tekak, kekerasan otot, perubahan bunyi pada peparu atau ruam.
Rawatan: Ubatan Cephalosporim, Penicillins, doxycycline, chloramphenicol, dan erythromycin boleh diberi untuk rawatan leptospirosis. Penjagaan sokongan diperlukan bagi kes yang rumit dan bermasalah.

Pencegahan:
 • Elakkan berkunjung ke kawasan yang ada air bertakung.
 • Jika terdedah dan berisiko, pengambilan ubat doxycycline boleh mengurangkan risiko mendapat penyakit. Nasihat penulis jika anda terkena simpton virus ini, sila ke hospital dengan segera.
 • Simpan makanan atau minuman dengan baik agar tidak dicemari.
 • Cuci tangan dengan sabun sebelum makan.
 • Bersihkan diri selepas melakukan aktiviti luar seperti berkebun dan apa jua aktiviti yang terbuka.
 • Untuk majikan pula mereka harus memberi perlindungan kepada pekerja mereka yang mempunyai risiko yang tinggi dijangkiti seperti memberi sarung tangan dan sebagainya.
 • Menjaga kebersihan sekeliling,sediakan tempat membuang sampah yang bertutup, bersihkan tempat bekas air dan kolam renang, pastikan tiada tikus dikawasan sekeliling terutama rumah anda,membuat semburan disinfeksi tempat yang telah dicemari.
PENAWAR ALTERNATIF VIRUS KENCING TIKUS PETIKAN DARI BLOG MINYAK MORHABSHI . 
http://morhabshi.blogspot.com/2013/07/merawat-kencing-tikus.html )

Sebelum saya menulis artikal ini, sebenarnya saya telah dihubungi Cikgu Liza daripada Semporna Sabah.

Saya dan isteri pernah menemui beliau di Melaka kerana beliau memang orang Melaka yang kini bertugas di Sabah kerana mengikut suaminya seorang ustaz.

Cikgu Liza menelefon saya untuk bertanya adakah saya masih mengeluarkan minyak warisan Ustaz Hamid. Sementara itu beliau memberitahu berita gembira iaitu pelanggannya yang dijangkiti kencing tikus telah sembuh setelah mendapat rawatan doktor di samping menggunakan minyak herba tersebut.

Alhamdulillah.
...........................................................
Tambahan kemaskini 16 Sept 2014:

............................................................  

Semakin banyak kes kesembuhan yang kami terima daripada pengguna berkenaan kencing tikus termasuklah:

Kes 1:
Seorang guru daripada Jasin datang ke pejabat kami untuk mendapatkan minyak herba ini kerana anak saudaranya terkena kencing tikus. Saya bertanya bagaimana beliau mengetahui produk ini? Beliau memberitahu bahawa doktor di sebuah hospital di Kuantan mengatakan bahawa ada pesakitnya sebelum ini telah menggunakan minyak warisan ustaz Hamid.

Seminggu kemudian guru tersebut datang lagi dan membeli beberapa botol lagi. Beliau menyampaikan khabar gembira yang anak saudaranya telah sembuh. Alhamdulillah.

Kes 2: 
Pada suatu malam saya mendapat panggilan telefon daripada KL. Seorang lelaki memberitahu anak beliau berusia 2 tahun disahkan terkena kencing tikus dan dirawat di hospital.

Saya menghubungi agen di KL (En Asraf) dan beliau menghantar sendiri kepada lelaki itu.

Dua hari selepas itu lelaki tersebut menelefon saya sambil mengucap syukur kerana anak beliau disahkan bebas daripada kencing tikus.

Beberapa hari lalu apabila saya mengemaskini Facebook bagi mengumumkan bahawa jenama Morha telah menerima kelulusan hak milik berdaftar daripada Perbadanan Harta Intelek Malaysia, cikgu Mahyudin yang juga stokis Johor meninggalkan komen bahawa beliau baru menerima berita seorang pelanggan beliau telah bebas daripada kencing tikus.

Alhamdulillah.


.........................................
Terkini: 05//10/2014
..........................................

Boleh dikatakan setiap hari kami dihubungi orang ramai bertanyakan ramuan untuk kencing tikus. 

Apa itu kencing tikus? Bagaimanakah seseorang boleh dijangkiti kencing tikus? Apakah tanda-tanda seseorang yang diserang penyakit kencing tikus?

Berikut adalah tanda/gejala kencing tikus yang saya kutip daripada pembacaan termasuk web:

Masa pengeraman di antara 2 hingga 26 hari. Biasanya sekitar hari ke-10.

Ia mungkin bermula dengan rasa seperti demam, tubuh menggigil, rasa sakit pada bahagian tertentu anggota tubuh dan sakit kepala.


-Batuk yang tidak berkahak.

-Rasa loya dan boleh diikuti muntah serta cirit-birit.

-Sakit-sakit sendi dan/atau sakit tulang, 

-Sakit pada tekak dan sakit perut.

-Radang selaput mata.

Pesakit juga mungkin mengalami sakit otot, pembesaran limpa atau hati, bengkak salur kelenjar, sakit tekak, kekerasan otot, dan boleh dikesan melalui perubahan bunyi pada peparu atau timbulnya ruam.

Jika dilihat pada catatan yang ditinggalkan Ustaz Haji Abdul Hamid pada botol minyak morhabshi yang beliau hasilkan, simptom atau tanda-tanda di atas adalah sama dengan khasiat produk yang dihasilkannya.

Cuma beliau tidak menggunakan nama Kencing Tikus. Hal ini mungkin kerana nama Kencing Tikus belum ada pada masa itu dan orang ramai menggunakan istilah lain bagi merujuk pada penyakit kencing tikus.

Antara catatan yang dibuat Ustaz Hamid ialah pada botol minyak herba yang beliau hasilkan ialah:

Demam, lenguh, sakit kepala, batuk, loya, muntah, cirit birit, Sakit-sakit sendi.

Walaupun tidak dicatatkan sakit radang selaput mata pada botol tersebut namun kami mendapat beberapa testimonial bahawa minyak yang beliau hasilkan itu membantu masalah mata.

Alhamdulilah meskipun Ustaz Hamid telah tiada namun beliau telah meninggalkan resepi bagi mengeluarkan produk berkenaan dan mengajar sendiri pada kami untuk menghasilkan produk yang serupa.

TESTIMONI\

MINYAK MORHABSHIHARGA MENGIKUT SAIZ

15ML RM10.00 SEBOTOL
30ML RM18.00 SEBOTOL
60ML RM28.00 SEBOTOL
120ML RM45.00 SEBOTOL


POSTAGE

RM8.00 SEMENANJUNG MALAYSIA
RM12.00 SABAH/ SARAWAK

UNTUK PENJIMATAN BELILAH DENGAN HARGA AGEN

1 KARTON UTK PAKEJ AGEN RM140.00 

15ML X 20 BOTOL
30ML X 12BOTOL
60ML X 8 BOTOL
120ML X 4 BOTOL

MINIMA ORDER UTK HARGA AGEN 1 KARTON. 1 KARTON TIDAK BOLEH CAMPUR2 SAIZ

POSTAGE

RM10.00 SEHINGGA 1 KARTON UTK SM
RM15.00 SEHINGGA 1 KARTON UTK SS


DAPATKAN NAMA2 AGEN SELURUH MALAYSIA BERHAMPIRAN ANDA DGN WHATSAPP KAMI www.wasap.my/60176889720AGEN DIKENDAKI SELURUH NEGARA. PERMINTAAN SANGAT TINGGI. MODAL CUMA RM140.00 SHJ UNTUK 50 ORANG PERTAMA. MODAL BIASA RM360.00BERMINAT ?
SILA WHATSAPP


www.wasap.my/60176889720

SILA CHECK STOCK DAHULU SEBELUM BANK IN DUIT

CARA PEMBAYARANSILA IKUT LANGKAH LANGKAH BERIKUTLangkah 1: Bank-In ke salah satu Akaun dibawah

Akaun MAYBANK:
1551 7101 9627
Nama:
Amirul Hisham Bin Amsar
Akaun CIMB:
7024055801
Nama:

Amirul Hisham Bin Amsar

Akaun BSN:
05102 410000 39351
Nama:
Amirul Hisham Bin Amsar

SELEPAS BANK IN SILA WHATSAPP

1. GAMBAR BANK SLIP
2. NAMA PENERIMA , ALAMAT PENERIMA DAN NO H/P PENERIMA
3. NAMA PRODUK DAN KUANTITI

SAYA HANYA AKAN MENJAWAB WHATSAPP ATAU CALL SELEPAS 12PM SHJ

NOTE: TEMPAHAN SEBELUM 12.00PM KE BAWAH SHJ AKAN DIPOS PADA HARI YG SAMA. IN SHA ALLAH.